Julia Spaan (26) woont sinds oktober 2021 bij Thomas Op Kamers (ThOK), een vorm van begeleid wonen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze woont in Rotterdam-Ommoord samen met vijftien andere jongvolwassenen. Door haar taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft ze hulp nodig bij onder andere haar administratie. Misschien is het omdat taal voor haar niet vanzelfsprekend is, dat zij ook zo geniet van tekenen. Want naast haar werk op de roofvogelboerderij, heeft Julia nu haar eigen bedrijfje opgestart. De ThOK-bewoonster vertelt trots dat zij onlangs haar eerste betaalde illustratie-opdracht heeft afgerond.
Begeleiding en heel veel gezelligheid
Een grote kleurrijke schildering siert de muur boven Julia’s bed. Parkieten kwetteren voluit in en zijn even gezellig uit hun kooi. Overal hangen tekeningen en afbeeldingen. Op haar zesde begon Julia al met het natekenen van karakters uit videogames. De game art van videogameontwerper Shigeru Miyamoto van Nintendo is nog steeds een grote bron van inspiratie.
Voordat Julia haar eigen studio kreeg bij ThOK, woonde ze bij haar ouders in Hillegersberg Rotterdam. “Door corona kwamen wij meer op elkaars lip te zitten. Ik kreeg meer behoefte aan een eigen plek.” Omdat zij zelfstandig wonen nog een te grote stap vond, informeerde ze bij vrienden of iemand met haar samen wilde wonen. Een van hen woonde bij Thomas Op Kamers. Julia en haar ouders namen een kijkje en spraken met zorgondernemer Iris die de locatie runt. Ze vonden het de perfecte plek voor Julia om stapje voor stapje te leren om zelfstandig te wonen.
TOS maakt het leven soms ingewikkeld
Naast TOS is Julia ook gediagnosticeerd met PPD-NOS en ADD. Maar vooral de taalontwikkelingsstoornis zit haar in de weg, vertelt ze openhartig. Brieven van de gemeente, belastingaangifte, het kost haar allemaal veel moeite. Dat ze altijd kan aankloppen voor hulp bij zorgondernemer Iris of andere begeleiders geeft haar veel rust. En hopelijk kan ze in de toekomst het grootste deel van haar administratie helemaal zelf voor haar rekening nemen. Met haar medebewoners is ze goed bevriend. En ook bij de tweewekelijkse gemeenschappelijke maaltijden schuift ze regelmatig aan. “Het is gewoon heel erg gezellig. Er is altijd iemand om mee te kletsen. Ik hoef mij nooit alleen te voelen.”
Op een tweesprong
Ondanks haar creatieve talent besloot ze om de opleiding diermanagement te volgen. Gevraagd naar haar keuze, vertelt ze eerlijk dat er een strenge selectie was om toegelaten te worden tot het grafisch lyceum MBO-2. “Een selectiegesprek is door mijn TOS heel lastig en stressvol. Mijn vader mocht helaas niet mee naar het tweede selectiegesprek, waardoor ik het alleen moest doen en hier kwam veel stress van omdat ik niet wist wat ik moest zeggen. Uiteindelijk heb ik met trots mijn MBO-4 diploma Diermanagement gehaald.
Momenteel werkt zij bij een roofvogelboerderij, eerst als stagiair en vrijwilliger en inmiddels in dienst. Haar creatieve dromen is ze zeker nog niet vergeten. De ThOK-bewoonster heeft een website gemaakt, waarop ze tekeningen van haar ontwerpen verkoopt en fanart gratis uitgeeft. Fanart is een verzamelnaam voor grafisch werk dat door fans van videogames wordt gemaakt. Onlangs rondde ze haar eerste betaalde opdracht af voor franchiseorganisatie De Drie Notenboomen (DDN). Thomas Op Kamers is een van de vier franchiseformules die door DDN is ontwikkeld. Julia maakte illustraties die gebruikt worden in het opleidingstraject voor startende zorgondernemers. “Ik vond erg leuk vond om te doen. Door deze opdracht werd ik uitgedaagd om mij te ontwikkelen. Handen en schaduweffecten heb ik bijvoorbeeld nu veel beter onder de knie.”
Open voor opdrachten
Julia hoopt vurig dat zij in de toekomst haar brood kan verdienen met haar creatieve werk. Een deel van haar inkomsten wil ze dan doneren aan goede doelen op het gebied van natuur en dieren. Ben je benieuwd naar haar werk, neem dan vooral een kijkje op haar website!